Jesienne smaki Gdańska – kulinarne inspiracje znad Motławy

Ankunft 22 Dezember '24
Reise 23 Dezember '24
Rabattcode

Garantie des niedrigsten Preises -10%

Es lohnt sich, über die Website zu buchen

Garantie des
niedrigsten Preises
Kostenloses
WLAN auf dem
Gelände
50% Rabatt
für den Parkplatz bei
direkter Buchung
individuelle
Kundenbedienung
Fast
&
Easy
attraktive
Aufenthaltspakete
Maßgeschneiderte
Dienstleistungen
Rabatt für Wein
bis 50%
10% Rabbat
für Gastronomie
10% Rabbat
für SPA
Sichere
Zahlungen
15% Rabbat für
nächsten Aufenthalt
20% Rabatt auf In-App-Buchung
Verwalten Sie Ihre Buchung in der App
Mobiler Zugriff auf Rechnungen und Abrechnungen
Mobiles Ein- und Auschecken
Raumsteuerung in der Anwendung

Jesienne smaki Gdańska – kulinarne inspiracje znad Motławy

Listopad rozgościł się za naszymi oknami już na dobre. Ostatnie liście trzymają się jeszcze na wietrze, ale nie ulega wątpliwości, że tocząca się walka jest nierówna. Podobna rozgrywka między pozostaniem w ciepłym łóżku a jego opuszczeniem w zimniejsze porankami odbywa się w domach wielu z nas. Nie tak dawno obserwowałam wyniki ankiety na jednym z kont instagramowych, które śledzę, i odpowiedzi na pytanie o najmniej lubiany miesiąc w Polsce były bezlitosne – zdecydowana większość z nas listopad chciałaby przeczekać lub w ogóle pominąć, wskakując od razu w okres grudniowych dekoracji, prezentów czy świąt ;)

Są jednak i tacy, którzy jesień uwielbiają. Bycie „jesieniarą” jest obecnie modne i na każdym kroku spotykamy kogoś czerpiącego przyjemność z możliwości, jakie daje nam chłodniejsza aura i krótszy dzień. Dlatego pomyślałam, że warto pozwolić się przekonać miłośnikom kolorowych liści, wełnianych kocyków i… sezonowych pyszności! Zabieram Was dziś w podróż po jesiennych smakach Gdańska. Smacznego!

Zdjęcie: Danie z kaczki w Restauracji Młyn

Sezonowe składniki – kaczka i dynia w roli głównej

Gdy nadchodzi jesień, myślę o smakowitych i rozgrzewających potrawach, które doskonale sprawdzają się w zimniejsze dni. Nieodzownym elementem aromatycznej, jesiennej kuchni są dla mnie sezonowe składniki – najlepiej prosto z lokalnych upraw czy hodowli, by móc prawdziwie rozkoszować się świeżością i intensywnością smaków.

Królowa Halloween

Na pierwszy ogień – dynia! Ciężko wyobrazić sobie jesień bez tego pomarańczowego, okrągłego warzywa. Halloweenowe dynie są niemal wszędzie – na szczęście nie tylko zdobią domy, ale również trafiają na nasze stoły.

Tradycyjna zupa dyniowa, często podawana w nieco ostrzejszej wersji z grzankami, to jesienny klasyk. Niekiedy wzbogacona o nuty cynamonu i gałki muszkatołowej rozgrzewa, rozpływając się w ustach. W mediach społecznościowych króluje natomiast Pumpkin Spice Latte, czyli naturalnie słodka, aromatyczna dyniowa kawa – prawdziwy wyznacznik bycia „jesieniarą” ;)

Ja jednak zachęcam Was do przełamania tej rutyny i spróbowania dyni w wersji odświeżonej z prawdziwej pasji Szefów Kuchni Restauracji Młyn:

  • Stek z dyni, tabbouleh z perłowego kuskusu, kozi ser, prażone orzechy nerkowca – to wyśmienite danie główne. Połączenie dyni z kozim serem i orzechami jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych.
  • Polędwica z dorsza, sałata rzymska, purée z dyni, topinambur, sos z maślanki i palonego masła – zestawienie słodkawej dyni z delikatnym mięsem dorsza powinna spełnić wymagania największych smakoszy.

Zdjęcie: Stek z dyni w Restauracji Młyn

Dla miłośników słodkości, Restauracja Mamma Mia Zielona Pietruszka ma do zaoferowania znakomity sernik dyniowy. Oprócz wyjątkowego smaku, ten deser wnosi ciepłą atmosferę sezonu. To idealny sposób na urozmaicenie jesiennej kuchni, korzystając z sezonowych składników i tworząc smaczny wypiek, który podkreśli urok chłodniejszych dni.

Kaczka i gęsina nie tylko na świętego Marcina

Tradycja kulinarna spożywania 11 listopada gęsi związana jest z celebracją dnia św. Marcina. Legenda głosi, że św. Marcina, który ukrył się w oborze, by nie zostać wybranym na nowego biskupa, „wydały” otaczające go i gęgające gęsi. Los ptaków został tym samym przypieczętowany – ich mięso stało się podstawą jesiennych uczt.

I choć zwykle gęsinę je się z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi, możecie znaleźć też alternatywne, kuszące propozycje Solmarina Restaurant:

  • Zupa z gęsi, marchew, dynia, kluska – to fantastyczne rozpoczęcie listopadowej degustacji.

  • Sałatka z wędzoną piersią z gęsi, marynowana dynia, jabłko, sorbet ze śliwek – jest idealną, lżejszą kompozycję na listopadowe popołudnie, obok której nie da się przejść obojętnie.

Jednakże, w polskiej tradycji kulinarnej jesienią i zimą króluje również inny ptak – kaczka, zwykle podawana z jabłkiem i żurawiną. Warto jednak spróbować innych sposobów przyrządzenia, rekomendowanych przez kucharzy Solmarina Restaurant:

  • Pierogi z podwędzaną kaczką, ser pijana koza, cebula, sos żurawinowy, oliwa szczypiorkowa – to czarująca propozycja dla miłośników serów kozich, dlatego szczególnie ją cenię.

  • Gnocchi z kaczką, sos śliwkowy, natka pietruszki – jako smaczna, jesienna alternatywa dla pierogów.

Miłośnicy tradycji mają okazję wybrać pomiędzy dwiema propozycjami kaczego udka. Jedno jest pewne – obu wersjom nie można się oprzeć!


Zdjęcie: Danie z kaczki w Solmarina Restaurant

  • Noga z kaczki confit, czerwona kapusta, purée z pasternaku, pieczony czosnek, sos wiśniowy – to wyśmienita propozycja Restauracji Młyn.
  • Udko z kaczki confit, babka ziemniaczana, kasztanowe puree, raddicho, demi glace wiśniowy – jesienna, bardzo ambitna kompozycja serwowana w Solmarina Restaurant.

Inspiracje kulinarne z wody i lasu

Gdańsk, zlokalizowany między morzem a pełnymi lasów i jezior Kaszubami, może czerpać wszystko, co najlepsze z regionalnych produktów. Obfitość grzybów, aromat wędzenia, słodko- i słonowodne ryby. Brzmi jak przepis na wyborną ucztę.

W kapeluszu i bez

Jesień jest szczególnie łaskawa dla miłośników grzybów – tych mniej i bardziej oczywistych. Oprócz przyjemności czerpanej z ich zbierania, nawet większą radość może przynosić ich kosztowanie, ponieważ grzyby to nie tylko tradycyjna, wigilijna grzybowa, ale całe spektrum możliwości. A menu gdańskich restauracji rozpieszcza:

 


Zdjęcie: Krem z grzybów w Restauracji Młyn

  • Krem z grzybów, boczniak, kasztany, kwaśna śmietana, oliwa ziołowa – to wyśmienita propozycja Restauracji Młyn, wykorzystująca, oprócz zaprzyjaźnionych „kapeluszników”, również mało popularne kasztany.

  • Gnocchi, boczniak, czosnek, cebula, pasta truflowa, parmezan – wielbiciela takich połączeń smakowych tej kompozycji Restauracji Magiel nie będą mogli się oprzeć :)

  • Polędwica wołowa, sernik z ziemniaka, brokuł, boczniak, grasica – inspirujące danie wprost z Solmarina Restaurant. Dobór smaków, obok których ciężko przejść obojętnie.

Podwodny świat

Turyści przyjeżdżający nad morze bardzo często są spragnieni świeżych ryb i propozycji innych niż najczęściej oferowane „fish & chips”. Szczęśliwie, jeśli nawet nie wiecie gdzie szukać, to z moją pomocą na pewno znajdziecie wyjątkowe alternatywy.

Na mniejszy głód:

  • Śledź holenderski, kompresowane zielone jabłko, kwaśna śmietana, koper, piklowana czerwona cebula, oliwa ziołowa – tradycyjna ryba podana w odświeżonej formie, idealnie skomponowana w Restauracji Młyn przekona nawet tych nieprzekonanych :)

  • Ośmiornica, chałka, salsa z cukinii, bakłażana i papryki, puder z czarnych oliwek, majonez szafranowy – intrygujące połączenie angażujące kubki smakowe wprost z Restauracji Magiel.

  • Gravlax z łososia, ziemniak, cebula, twaróg, kawior z pstrąga – smaczna kompozycja przygotowana przez szefów kuchni Solmarina Restaurant.

  • Sałatka z wędzonym łososiem z fasolką szparagową i jajkiem – coś lekkiego, coś pysznego czeka na Was w Restauracji Mamma Mia Zielona Pietruszka.

Zdjęcie: Danie z ośmiornicy w Restauracji Magiel

Rozgrzewająca, jesienna zupa:

  • Zupa rybna, młoda kapusta, pomidory, oliwa ziołowa – ciekawe i dość niecodzienne połącznie skomponowane w Restauracji Magiel.

  • Rybna, tatar z krewetki, polenta, kwaśna śmietana, koper włoski – czyli alternatywne spojrzenie na rybną tradycję serwowane w Solmarina Restaurant.

Rybne danie główne:

  • Dorsz, komosa ryżowa z bobem i cukinią, por, pomidorki koktajlowe, sos kurkowy – wyśmienite zestawienie delikatnej ryby z grzybami i warzywami przygotowane w Restauracji Magiel.

  • Makrela, essiette z pietruszki, remolada z selera, volute rybne – czyli wariacja na temat tradycyjnej makreli, którą wielu z nas zna głównie z jej wędzonej wersji, podawana w Solmarina Restaurant

  • Dorsz z purée z kalafiora, cukinią i marchewką - to danie może być znakomitą propozycją dla tych, którzy pragną połączenia smaku ryby z bogatym profilem smakowym roślinnych składników, podawana w Restauracji Mamma Mia Zielona Pietruszka.

Zdjęcie: Danie z dorsza w Restauracji Mamma Mia Zielona Pietruszka

Podsumowanie

Mam nadzieję, że tak jak ja, zrobiliście się już głodni ;) Jednocześnie cieszę się, że obecne propozycje dań w menu wychodzą naprzeciw nie tylko miłośnikom tradycyjnej kuchni, ale także dają szansę na poznanie jej alternatywnych wersji. To, co jednak wydaje się najważniejsze, to duże zróżnicowanie kart i uwzględnienie propozycji zarówno dla miłośników kuchni mięsnej jak i wegeteriańskiej oraz wegańskiej :)

Liczę, że jesienna kulinarna podróż po nowe aromaty i smaki, pomoże Wam w odczarowaniu listopadowej aury. Smacznego odkrywania jesieni w Gdańsku i… wszystkiego pysznego.

Zdjęcie: Danie z makreli w Solmarina Restaurant
 

Sprawdź pozostałe wpisy na blogu:

Chcesz zarezerwować pobyt? Skontaktuj się z nami!

Siehe auf der Karte
Klicken Sie auf und laden Sie die GRANO HOTELS APP herunter

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez GRANO GROUP Sp. z o.o., ul. Gajowa 31B, 83-251 Pinczyn Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Datenschutzeinstellungen verwalten
Notwendige Cookies

Cookies, die für den Betrieb der auf der Website verfügbaren Dienste erforderlich sind und das Durchsuchen von Angeboten oder das Buchen von Reservierungen ermöglichen, unterstützen Sicherheitsmechanismen wie die Authentifizierung von Benutzern und die Erkennung von Missbrauch. Diese Dateien sind für das ordnungsgemäße Funktionieren der Website erforderlich. Sie benötigen Ihre Zustimmung nicht.

Analytische Cookies

Cookies, die es ermöglichen, Informationen über die Nutzung der Website durch den Benutzer zu sammeln, um deren Betrieb zu optimieren und an die Erwartungen des Benutzers anzupassen. Durch die Zustimmung zu diesen Cookies stimmen Sie der Verarbeitung von Daten über Ihre Aktivitäten auf der Website zu Analysezwecken zu.

Marketing-Cookies

Cookies, die es ermöglichen, dem Benutzer Marketinginhalte entsprechend seinen Präferenzen anzuzeigen und ihn über Marketingangebote zu informieren, die seinen Interessen entsprechen, einschließlich Informationen über die Aktivitäten des Benutzers, Produkte und Dienstleistungen des Website-Administrators und Drittanbieter. Die Zustimmung zu diesen Cookies bedeutet, dass Ihre Daten zur Personalisierung von Werbung und zur Analyse der Wirksamkeit unserer Werbekampagnen verwendet werden können.

Ihre Einstellungen wurden noch nicht gespeichert